BLOG

Wees als onderneming voorbereid op het wegvallen van de staatssteun

Hoewel 2020 op veel vlakken een rampzalig jaar was, is het aantal faillissementen opvallend laag. Dat komt omdat staatssteun ervoor gezorgd heeft dat veel ondernemingen nog net konden overleven. Maar wat wanneer de staatssteun ophoudt? 2021 en 2022 beloven weinig goeds. Net daarom dient u als bedrijf voorbereid te zijn: een goede cashflow is essentieel voor een gezond bedrijf. Een essentieel onderdeel van die cashflow is een efficiënt debiteurenbeheer.

Staatssteun: de huidige situatie

Door de pandemie zagen veel bedrijven hun inkomsten slinken en hun contracten afnemen. Ze moesten terugvallen op hun financiële buffers, die in sommige gevallen erg gering waren. Wanneer u als onderneming net grote investeringen hebt gedaan, blijft er vaak maar weinig reserve over. Veel bedrijven belandden in de positie waarbij de staatssteun de enige reden is dat ze het hoofd boven water kunnen houden. Enkele cijfers:
  • In België steeg het begrotingstekort 1,9 procent van het bbp in 2019 naar 10,1 procent van het bbp in 2020.
  • Ook in Nederland steeg de staatsschuld in 2020 met 42 miljard euro.
  • Toch gingen er in 2020 33 procent minder bedrijven failliet dan in 2019. Dat is het laagste aantal falingen in 10 jaar.
Deze cijfers wijzen er op dat er ongetwijfeld een enorme stroom aan faillissementen zal volgen in de komende jaren, zeker wanneer de staatssteun wegvalt. Maar hoe kan u zich daarop voorbereiden? Een goede cashflow is een onontbeerlijk onderdeel van een gezonde onderneming. Een efficiënt debiteurenbeheer waarborgt die cashflow.

Wees voorbereid op de lawine van faillissementen, met een doordacht debiteurenbeheer

Er zijn dus heel wat bedrijven die nog net kunnen overleven, maar binnenkort onherroepelijk ten onder zullen gaan wanneer de staatssteun wegvalt. Dat is een probleem voor andere ondernemingen die hun onbetaalde rekeningen dan ook erg moeilijk geïnd zullen zien. U loopt omzet mis, u bent niet in staat diensten of producten te leveren en uw cashflow lijdt hieronder. Wanneer er zich dan plots onverwachte situaties voordoen heeft u dus geen financiële buffer. Wat is dan de oplossing? Breng zo goed mogelijk uw debiteuren en openstaande facturen in rekening. Volg elke aanmaning en betaling op en maak het uw debiteuren zo gemakkelijk mogelijk om snel te betalen. Zo ziet u uw klantentevredenheid én cashflow stijgen. De beste manier om efficiënt aan debiteurenbeheer te doen is Dunning Online, onze digitale credit management software voor kmo’s en grote ondernemingen:
  • U krijgt een volledig overzicht over alle openstaande facturen en debiteuren;
  • Dankzij gedetailleerde workflows kunt u debiteuren nauwkeurig opvolgen;
  • Het aanmaning- en inningsproces wordt geautomatiseerd. Dat kost veel minder tijd en moeite.
Dankzij een vlotte inning van facturen beschikt u over veel meer cashflow. En dat is in moeilijkere tijden absoluut noodzakelijk. Wilt u meer weten over de voordelen van Dunning Online voor uw cashflow? Lees er alles over in onze whitepaper: 5 onmisbare tips voor een effectief debiteurenbeheer.  Benieuwd welke bedrijven u al voorgingen met onze oplossingen? Bekijk hier wat onze klanten zeggen.

Vragen over Dunning Online?

Een goede cashflow is de beste manier om de gezondheid van uw onderneming te waarborgen, zeker in onverwachte en moeilijke omstandigheden. Daarom is een efficiënt debiteurenbeheer ook zo belangrijk. Kunnen we u ergens mee helpen, of wilt u meer informatie over de digitale credit management software van CollectOnline? Neem gerust contact met ons op, of krijg meteen een gratis live demo! Op die manier ontdekt u meteen hoe efficiënt en gebruiksvriendelijk Dunning Online is.